Гарячі новини

Cykać fotki jak prawdziwy influencer!

  Сьогодні ми занурюємось у сучасну польську мову та її лексичні тренди! Як? Через Instagram та соціальні мережі! Додаємо до уроків живу ле...

Пошук

понеділок, 14 січня 2019 р.

ТО ГОЛУБЦІ ЧИ ГОЛУБИ?


GOŁĄBKI (l. poj. GOŁĄBEK) to faszerowane liście kapusty. W środku może być kasza, ryż, mięso – najczęściej wieprzowe. Zazwyczaj podaje się je z sosem pomidorowym lub grzybowym. Nie jest to potrawa znana tylko w Polsce. Podobne dania można spotkać chociażby na Ukrainie, Słowacji, w i Czechach. Skąd nazwa GOŁĄBEK? 


Jedna z teorii mówi, że nazwa pochodzi od dania francuskiej arystokracji – faszerowanych GOŁĘBI zawiniętych w liście kapusty. Słowiańskie GOŁĄBKI to ekonomiczna wersja wykwintnego dania. Pierwotnie polska wersja GOŁĄBKÓW była wegetariańska. W liść kapusty zawijano kaszę i ziemniaki. Najważniejsze w tym wpisie jest to zdanie – Gołąbek to nie tylko nazwa potrawy. Gołąbek to też mały gołąb.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.