GOŁĄBKI (l. poj. GOŁĄBEK) to faszerowane liście kapusty. W środku może być kasza, ryż, mięso – najczęściej wieprzowe. Zazwyczaj podaje się je z sosem pomidorowym lub grzybowym. Nie jest to potrawa znana tylko w Polsce. Podobne dania można spotkać chociażby na Ukrainie, Słowacji, w i Czechach. Skąd nazwa GOŁĄBEK?
Jedna z teorii mówi, że nazwa pochodzi od dania francuskiej arystokracji – faszerowanych GOŁĘBI zawiniętych w liście kapusty. Słowiańskie GOŁĄBKI to ekonomiczna wersja wykwintnego dania. Pierwotnie polska wersja GOŁĄBKÓW była wegetariańska. W liść kapusty zawijano kaszę i ziemniaki. Najważniejsze w tym wpisie jest to zdanie – Gołąbek to nie tylko nazwa potrawy. Gołąbek to też mały gołąb.

Немає коментарів:
Дописати коментар
Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.